24 de març 2009

El americano impasible


"Dicen que cuando vienes a Vietnam entiendes muchas cosas en pocos minutos, pero el resto tienes que vivirlo. El olor es lo primero que llama tu atención, te lo promete todo. Y el calor, la camisa te queda hecha un guiñapo". Con estas palabras empieza la película "El americano impasible".
Thomas Fowler (Michael Caine) es un corresponsal en Saigon (Vietnam) que trabaja para el periódico británico London Times. El periodista conoce a Alden Pyle (Brendan Fraser), un voluntario americano que llega a Saigon en el otoño de 1952. Época en que Vietnam se encuentra luchando para liberarse del colonialismo francés. Fowler tiene una joven amante vietnamita, Phuong, de la que se enamora Pyle. Los tres personajes se verán envueltos en un triangulo amoroso. Al final, la película nos revela que nadie es lo que parece desde un principio. El
film es una adaptación de la novela de Graham Greene, una historia sobre el amor, la traición y el origen de la guerra de los americanos en el sudeste asiático.

A pesar de ser una película que no pretende hacer ningún tratado sobre el periodismo, ha hecho que me sienta identificada en algunas ocasiones. El personaje de Michael Caine es en un principio un corresponsal que se dedica a enviar las cuatro crónicas contadas desde su oficina en Saigon. Pronto recibe una carta del periódico para el que trabaja en Londres en la que le piden que regrese a la ciudad inglesa porque no les sale a cuenta mantener a un corresponsal tan lejos. Fowler se verá forzado a hacer un buen reportaje para que desde Londres lo sigan mantiendo como corresponsal. Así que decide arriesgarse y va para Phat Diem, al norte de Vietnam, donde se produce una masacre. El periódico londinense al leer el reportaje de Fowler, le permite estar más tiempo de corresponsal en Vietnam. En un momento de la película, Fowler dice: "Pensarán que les sale más barato que las agencias cubran Vietnam". Y es precisamente eso lo que ha terminado pasando en el mundo del periodismo, las agencias de noticias pasan a tener todo el protagonismo y muchos periódicos acaban prescindiendo de algunos de sus corresponsales. La película me hace reflexionar sobre la figura del corresponsal. ¿Van acabar siendo sustituidos por los de las agencias como Reuters o Efe? ¿Hay muchos periodistas dispuestos a ser corresponsales? Desde luego, sería una gran lástima que se acabara perdiendo la figura del corresponsal de siempre y no del que se dedica a enviar teletipos de agencia sin parar.
Por otra parte, la película ha hecho que recordase mi viaje a Vietnam. Muchas de las escenas se habían rodado en lugares en los que yo había estado y me venían a la memoria. Y es que encuentro toda la razón a la frase que al principio dice el periodista Fowler "Y el calor, la camisa te queda hecha un guiñapo". Esa es precisamente la sensación que uno tiene cuando va a Vietnam, el país de la flor de loto.




17 de març 2009

La careta del concurs del Magazine

Aquí podeu veure la careta del concurs que vaig presentar junt amb la Laura Batalla. Gràcies a Xavier Mostacero per la seva ajuda a l'hora de fer-la.

16 de març 2009

A punt d'arribar al 100%


Ja estem a punt d'arribat al 100% del Taller de Televisió amb Antoni Esteve. Avui és l'últim dia de classe de l'assignatura. L'ordre d'avui és el següent: mirar el Magazine a l'Auditori, fer el confessionari personal amb el professor i per últim però no menys important farem un pica-pica de despedida.
He de dir que aquest trimestre m'ha passat molt ràpid. Recordo amb detalls el primer dia que vam arribar a la nova facultat de Ca l'Aranyó. Va ser una sensació molt estranya, veniem de les vacances de Nadal i durant tot el dia vaig tenir molt de fred tant al bar com a les aules. Semblava que la calefacció no funcionava bé i el bar com era a l'aire lliure, produïa una sensació poc agradable. Vaig pensar que si durant tot el trimestre a la facultat faria tant de fred, ho tenia una mica malament. Però poc a poc em vaig acostumar a la nova facultat, ja no era tan freda i cada vegada era una mica més familiar.
Recordo també el primer dia de Taller de TV, quan vam acabar la classe el professor ens va dir que haviem consumit un 5% de l'assigantura. Jo acabava de venir de vacances i encara no havia canviat el xip, he de dir que em va xocar sentir aquesta frase però després vaig acostumar-m'hi i va ser una manera de calcular el temps de l'assignatura.
Poc a poc van arribar els informatius i el moment més esperat: el Magazine! Recordo cada vegada que el professor penjava al blog les tasques que cadascú havia de fer a l'informatiu, semblava com si repartia els papers d'una obra de teatre. Jo esperava amb ganes el moment de saber que em tocaria fer a l'informatiu, era un moment de neguit i certa il·lusió.
Hem compartit moltes coses durant l'assignatura: riures, nervis, il·lusió, aprendre coses noves, veure els errors...
Com va dir l'altre dia l'Antoni Esteve: "ara estariem preparats per començar un Taller de Televisió, això només ha sigut una preparació". Crec que és una frase molt encertada i que encara hem d'aprendre moltes coses però el temps és el que tenim, no podem fer-hi res.
Ara arriba el moment de començar les pràctiques, qui sap si estaré a televisió, ràdio o premsa. És un misteri encara per resoldre. Només espero que em doni una bona base per poder començar en el món laboral d'aquesta professió com és el Periodisme.

03 de març 2009

I els guanyadors són.... els nois!


El logotip del concurs: Dóna la nota!


Aquesta és l'última frase que vaig dir quan vaig acabar de presentar el concurs.
Sé que fa molt que no escric al blog però és que les tres últimes setmanes del curs són les més intenses de tot el curs, sens dubte. Tenim un munt de feina, treballs per entregar, reportatges fotogràfics, entrevistes, etc. Per aquest motiu he deixat una mica de banda el blog. Pot sonar a excusa però és totalment cert i ja sé que no soc gaire bona amb això dels blogs, ho reconec, però m'ha faltat temps per escriure-hi més.
Tornant el tema del títol d'aquest post, ahir vam gravar el nostre Magazine. Jo vaig ser l'encarregada de presentar el concurs, junt amb la Laura Batalla. Vaig tenir la idea de presentar el concurs del perquè volia provar-ho. És un gènere no informatiu i molt diferent del que estem acostumats a fer a periodisme, però precisament per això volia provar-ho, necessitava un repte. Així doncs, vaig encarrilar-me en aquesta aventura d'haver de muntar un concurs. La meva companya de viatge: Laura Batalla. En un principi pot semblar fàcil preparar-ho tot, però puc assegurar que és més feina del que em pensava. Després de pensar les proves per als concursants, calia fer les targetes de les preguntes amb cartolines, crear el logotip, la careta, l'atrezzo (finalment no vam tenir polsadors per als concursants tal i com haviem pensat en un principi), etc. Vaig voler incloure la prova de cantar amb el Singstar, el karaoke de la Playstation. Fins l'últim moment no vaig saber si la consola funcionava a la pantalla gran del plató. Com la prova del Singstar era una mica arriscada perquè en últim moment podia no funcionar, la Laura i jo vam decicidir fer més preguntes per si de cas.
Dilluns (el dia D) els nervis s'havien apoderat del meu cos. Quan vam començar a gravar em notava molt tensa, el "subidon" del directe començava a fer els seus efectes. I es que mai havia estat tanta estona en directe fins aquell moment, formava part del repte. A mida que anava avançant el temps, m'anava relaxant més i tot tornava a la tranquil·litat poc a poc. Els concursants m'ajudaven a que tot funcionés correctament. Des d'aquí vull agraïr la seva col·laboració. De tant que em vaig relaxar que vaig perdre la noció del temps. I es que el professor Toni Esteve, havia posat un límit de 20 minuts de duració del concurs. A partir d'aquests 20 minuts no es va gravar res i com el concurs va durar més del compte no es va gravar l'última prova del Singstar (la millor de totes perquè els concursants estaven més engrescats). La veritat, una llàstima que no es gravés. Però aquesta és la realitat als programes de televisió, hi ha un temps establert i d'aquí no ets pots passar ni un minut, no valen excuses. De tot s'apren, a partir d'ara estaré més pendent del temps de durada.
En línies generals he de dir que he gaudit molt fent el concurs del Magazine i que ha estat una altra prova més superada, ara s'ha de donar un pas endevant, pujar un esglaó més. I es que alguns compten amb tants per cents i d'altres amb esglaons (de pujada es clar, mai de baixada).

13 de febrer 2009

Pare als 13

Quan he vist aquesta notícia m'he quedat esgarrifada... Fins a quin punt és veritat?
La notícia a The Sun

Algunes fotos de divendres







Una setmana mogudeta...



Avui que és divendres, m'agradaria fer una refelxió sobre la setmana. He de dir que aquesta setmana ha sigut bastant moguda per mi.
Dilluns va ser un dia d'anar i venir, després de tenir classe de Fotografia vaig haver d'anar corrents afer unes entrevistes per Periodisme de Fonts i tot just acabar vaig marxar a casa a dinar per tornar a la facultat per fer classe de Taller de Tv. Un dia sense cap pausa gairebé.

Dimarts tenia classe d'Empresa i de Deontologia al matí i de Documentació a la tarda. Tot normal fins aquí. Quan arribo a casa em trobo just davant del meu portal, on hi ha un concessionari de cotxes, una cinta que hi deia: Prohibit el pas. Control policial. Dos mossos d'esquadra que estaven de peu impedint el pas al concessionari. Al seu costat tot de periodistes que intentaven treure informació. Em vaig apropar als periodistes per intentar esbrinar que havia passat. Un periodista de La Sexta em diu que han robat al concessionari de cotxes i que han ferit a dos empleats. El periodista de La Sexta li diu al de TV3: Els mossos d'esquadra en comptes d'informar el que fan és desinformar. Em vaig quedar allá una estona fins que vaig decidir pujar a casa. Tota neguitosa em connecto a internet per llegir a la web més informació sobre el que havia passat i llegeixo aquesta notícia. A la nit, m'arriba una altra informació d'una font de primera mà de l'Hospital Clínic (lloc on havien traslladat als dos empleats que havien estat ferits). La versió meva dels fets havia canviat totalment i resulta que potser el motiu del robatori potser no eren els diners i més aviat es podia tractar d'un assumpte de "ajuste de cuentas". Curiosament els lladres no es van endur els diners ni cap cotxe. Un d'ells està detingut i l'altre va aconseguir fugir. Realment la notícia ha alarmat el barri i la gent ho comenta al supermercat i a les botigues. Un dels periodistes em va preguntar si vaig presenciar els fets (van ser a la 1 del migdia) per tal de poder entrevistar-me, llàstima que estava a la Pompeu i no on estava la notícia realment. És el que té passar tantes hores a la Pompeu i tenir aquest "super-horari"!

Dimecres
va ser un dia més aviat normal. A classe de Periodisme de Fonts va venir l'Oriol Pujol i va fer una roda de premsa per classe.

Dijous
un altre dia normal però mogudet amb classe de Foto al matí i Taller de TV a la tarda. Curiosa va ser la sortida de la facultat quan vam plegar de tele. A l'entrada de la facultat hi havia tot un grup d'estudiants i uns quatre agents de seguretat que no ens deixaven sortir al carrer. Aquella mateixa nit, els estudiants de l'assamblea havien planificat una tancada per protestar contra el Pla Bolonya. Finalment, vam poder sortir al carrer. Un cop a fora, un company de classe va discutir amb un seguretat i gairebé li agafa la mà amb la porta de l'entrada. Quan arribo a casa veig a la web aquesta notícia. Vaig marxar a dormir pensant en que el pitjor encara estava per arribar i que la inauguració del nou Campus de la UPF no seria tan fàcil com semblava.

Divendres (Avui)
: He anat a la facultat i he demanat en prèstec una càmera de fotos per fer la pràctica de classe de Fotografia. Després de fer algunes fotos pel 22@ he decidit tornar cap a la facultat per veure com aniria l'acte d'inauguració del nou campus de la Comunicació. A la plaça Gutemberg tot eren escridassades sota el lema de "Moreso dimissió". El president de la Genralitat, José Montilla, l'alcalde Jordi Hereu, el conseller Huguet i el rector de la UPF, Moreso, estaven protegits per un sequit de seguretat. L'acte que havia de ser a la plaça s'ha hagut d'anul·lar i la pedra que s'havia de col·locar per simbolitzar la inauguració no s'ha col·locat. També s'ha suspès el pica-pica que hi havia previst. Jo com portava la càmera he pogut fer algunes fotos. Hi ha hagut un moment que un agent de la policia secreta m'ha tapat l'objectiu de la càmera amb la mà i m'ha dit: "A los agentes no les puedes hacer fotos" i ha insistit varies vegades amb posar-me la mà a la camera. EL grup de polítics ha hagut de marxar quan han vist la situació. Un matí molt mogudet de ben segur!

I ara que estic a casa escrivint en silenci a la meva habitació només penso en una cosa, com diuen en anglès: Home, sweet home! (Hogar, dulce hogar!)

29 de gener 2009

Qui va dir que era fàcil?

Aquesta és la pregunta que m'he fet a mi mateixa quan hem acabat de gravar el segon informatiu de l'assignatura de Taller de TV. La veritat és que això de la tele no és gens fàcil. Mai hauria dit que darrera d'aquell plasma, LCD o pantalla amb tub catòdic, hi hauria tot un grup de persones fent possible un informatiu. Era conscient que hi ha tota una feina previa abans, però no és fins que et poses en la pell d'una d'aquestes persones que fan realitat la imatge que tu veus des de casa.
En aquest segon informatiu m'ha tocat ser productora. En principi em semblava una feina senzilla, que només s'encarregava de fer l'escaleta i aconseguir el material que es necessita. Avui he comprovat que de senzilla no en té res. L'escaleta s'ha anat modificant contínuament i moltes vegades amb la idea d'innovar em volgut fer plató punxat o d'altres tècniques que finalement no hem pogut per temes tècnics. Sabem que no som cap televisió pública o privada, però la nostra feina és exigir-nos cada dia més per poder avançar en l'assignatura. Malgrat que al final hem canviat l'escaleta per poder fer-la més senzilla a nivell tècnic, avui m'he barallat amb el programa informàtic iNews, fins minuts abans de gravar l'informatiu. Cada vegada que mirava el rellotge era conscient com el compte enrrere anava arribant i sentia com si em faltés temps.
Finalment, hem superat la difícil prova. El professor Antoni Esteve avui ens ha posat a prova, volia veure com reaccionavem davant de situacions adverses, perquè com ell ha dit "en el món real aquestes coses passen". La presentadora d'avui, la Rosa, ha hagut de marxar en meitat de l'informatiu, en Xavi Mostacero (l'altre presentador) ha sapigut tirar endevant i acabar ell sol l'informatiu. Després el professor Esteve ens ha canviat de lloc el vídeo del Bread & Butter i ho hem superat també.
Quan hem acabat, he tingut una gran sensació de satisfacció, d'haver donat un pas endevant. I es que "nadie dijo que fuera fácil...".

27 de gener 2009

Primer informatiu: prova superada


Ara ja hem fet el primer informatiu. L'altre dia vam visionar-lo a classe. He de dir que per ser el primer informatiu va sortir prou bé. No va haver-hi gairebé cap error i ens hem vam sortir bastant bé. Després de veure'l tots junts i comentar-ho amb el professor, vaig pensar que el que li faltava era ritme i algunes de les peces eren massa llargues. Totes aquestes coses que la gent va comentar, poc a poc les hem d'anar millorant i estic segura que el segon informatiu ens sortirà millor que el primer. Prova superada. Gràcies a tot l'equip!

Inauguració del blog

Em decideixo per fi a començar a escriure aquest blog de l'assignatura de Taller de Televisió. No tinc el costum d'escriure a un blog, però intentaré expressar tot el que pugui en aquest. Parlaré sobre la meva experiència en l'assignatura de tele, les meves opinions, idees...
Sense més preambuls doncs, queda inaugurat oficialment aquest blog!